مشاوره حقوقی برای جرم مزاحمت تلفنی

متاسفانه مزاحمت تلفنی از سال‌ها پیش تا به امروز وجود داشتهف با پیشرفت تکنولوژی شکل‌های جدیدتری به خود گرفته و مشکلات زیادی را برای خانواده‌ها ایجاد کرده است. هنوز هم شمار مزاحمت‌های تلفنی و پرونده‌های حقوقی در این مورد به قوت خود باقی است. اگر درگیر مزاحمت تلفنی هستید، حتما با یک مشاور حقوقی در این زمینه مشورت کنید.

مصادیق مزاحمت تلفنی از نگاه مشاور حقوقی

در دسترس بودن تلفن‌ها و انواع سیم‌کارت‌هایی که بی‌نام و نشان هستند زمینه را برای افراد سودجو فراهم می‌کند تا برای دیگران مزاحمت ایجاد کنند. این مزاحمت‌ها گاهی بدون قصد و از روی شیطنت است اما گاهی افراد با نیت و قصد قبلی و برای انتقام از دیگران و حتی بردن آبروی آن‌ها انجام می‌دهند.

به قول معروف نیت هرچه که باشد کار را توجیه نمی‌کند و مزاحمت تلفنی جرم است. اما بسیاری از افراد نسبت به این جرم ناآگاه هستند و حتی مصادیق آن را نمی‌دانند. 

به طور کلی، مزاحمت تلفنی عبارت است از این‌که شخصی با استفاده از تلفن یا سایر وسایل مخابراتی نظیر فاکس و پست الکترونیکی، بدون جهت ضمن اشغال خط تلفن متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی، موجبات اذیت و آزار و سلب آسایش طرف دیگر را فراهم کند.

از نظر قانون، وسایل ارتکاب جرم مزاحمت تلفنی شامل کلیه دستگاه‌های مخابراتی از قبیل دستگاه تلفن، فاکس، پست الکترونیکی و یا هرنوع دستگاه فرستنده بی‌سیم و باسیم و همچنین پیام‌های ارسالی از سوی مزاحم است.

مزاحمت تلفنی صرفا به حرف زدن اطلاق نمی‌شود بلکه تلفن زدن، قطع مداوم آن، سکوت کردن‌های پی‌درپی، تماس در ساعاتی مانند نیمه‌شب نیز موجب تحقق جرم مزاحمت تلفنی است. اما به صورت کلی مصادیق آن را می‌توان شامل موارد زیر دانست:

  • سوت کشیدن
  • سکوت و فوت کردن بدون وقفه
  • فحاشی و به کار بردن الفاظ رکیک
  • حرف رکیک نثار مخاطب کردن
  • خبرهای کذب به مخاطب دادن که ممکن است شوک به مخاطب وارد نماید.
  • تهمت زدن که عواقب داشته باشد.
  • مزاحمت تلفنی شامل پیامک نیز می‌شود. لازم است توجه داشته باشید، حتی اعاده حیثیت در مزاحمت‌های تلفنی در شرایط خاص قابل مطرح کردن است.

این نکته را در نظر داشته باشید که طرح شکایت و تحت پیگرد قرار دادن این مزاحمان تلفنی با شماره‌های مجازی و فیک، کار را کمی مشکل کرده و روال قانونی دارد که تخصص حقوقی یک مشاور حقوقی متخصص، با تجربه و حاذق را می‌طلبد.

استفاده از مشاوره حقوقی برای کاهش مجازات مزاحمت تلفنی

قانون‌گذار برای اشخاص مزاحمی که برای دیگران از طریق تلفن ثابت و یا تلفن همراه و کلیه دستگاه‌های مخابراتی ایجاد مزاحمت نماید دو نوع مجازات براساس قانون مجازات اسلامی و قانون مخابرات، تعیین کرده است:

مجازات اول: طبق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی برای مزاحم تلفنی یک تا شش ماه حبس تعیین در نظر گرفته شده است.

مجازات دوم: تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تاسیس مخابرات ایران، خط مزاحم تلفنی برای بار اول به مدت یک هفته و برای مرتبه دوم به مدت سه ماه و برای بار سوم بطور دائم قطع خواهد شد.

چند نکته پیرامون مزاحمت تلفنی و اخذ مشاوره حقوقی در این مورد

  • با توجه به مواد ۳۱۰ و ۳۱۱ قانون آیین دادرسی کیفری محل وقوع جرم تعیین‌کننده صلاحیت محل و مرجع صالح برای رسیدگی است
  • تداوم و تکرار پیامک‌های تلفنی هرچند دارای محتوای توهین‌آمیز نباشد نیز با رعایت سایر شرایط قانونی ممکن است مزاحمت تلفنی محسوب شود.
  • مزاحمت تلفنی یک جرم عمدی و مقید به نتیجه است. به صورت ساده‌تر یعنی برای این‌که جرم محسوب شود علاوه بر این‌که فرد مرتکب جرم بایستی آگاه و عامد باشد، نتیحه این رفتار که همان سلب آسایش و ایجاد مزاحمت علیه فرد دیگر است، نیز باید حاصل شود.
  • اگر مزاحمت تلفنی به دو نفر یا بیش‌تر نسبت داده شود، همگی شریک در جرم هستند و مجازات هر یک از آن‌ها معادل مجازات فاعل مستقل جرم خواهد بود.

لزوم مشورت با مشاور حقوقی در جرم مزاحمت تلفنی

از آن‌جا که افراد نسبت به قوانین مربوط به مزاحمانی که به صورت تلفنی برایشان دردسر درست می‌کنند، اطلاعی ندارند و همین عدم اطلاع باعث سواستفاده‌های بیش‌تر می‌شود. از سوی دیگر مباحث و موارد مربوط به جرم مزاحمت تلفنی ممکن است گسترده‌تر از آنچه باشد که افراد فکر می‌کنند، باید با مشاور حقوقی مشورت کرده و با راهنمایی‌های یک فرد متخصص اقدام به طرح شکایت نمایند.

درصورتی که مورد مزاحمت تلفنی قرار گرفتید و نمی‌دانید باید چه مراحلی را طی کنید، بهتر است اولین قدم را مشاوره با مشاور حقوقی در این زمینه درنظر بگیرید. شما همچنین می‌توانید از طریق تلفن نیز مشاوره حقوقی تلفنی داشته باشید و برای انجام اقدامات بعدی به راحتی و با علم و آگاهی جلو بروید.

منبع: https://zendegionline.ir/articles/women_life/technology/262626